Bellek
BELLEK Genel Yapı
Bellek; bir teknolojik cihazın içerisinde bulunması gereken en temel birimdir, Bellek, cihaz içerisinde yapılan herhangi bir işlevi beynine yani depolama alanına kaydeder ve silinene kadar
depolama alanı içerisinde kalır. Bellek geçici bir depolama alanıdır. Bellek üzerindeki bilgiler güç kesildiği anda kaybolurlar. Bir teknolojik cihazın bellek olmadan çalışması mümkün değildir.
Gözetleme tipi hard disk ya da güvenlik hard disk‘i, CCTV kamera görüntülerinin sürekli (7/24) olacak şekilde yerel olarak depolanması için kullanılırlar.
SSD HDD Disk Şanlıurfa Genel Yapı
SSD HDD Disk Şanlıurfa; Son bir kaç yıldır hayatımıza giren SSD’ler hakkında pek az şey biliyoruz.
Aslında kısa bir süre öncesine kadar en yüksek kapasiteli SSD üreticisi Samsung idi ve ürünün kapasitesi de 30 TB’dı. Ancak Nimbus Data bu rakamı 100 TB’a
çıkarmayı başardı ve halen rekoru elinde bulunduruyor. Ürünün adı ise ExaDrive DC100. Her biri 5 Mb olan 20 milyon şarkıyı depolamak mümkün.
3600, 5400 ve 7600 RPM gibi seçenekler günümüzde en sık kullanılan çeşitleridir.
Bellek SSD ve HDD Disk Şanlıurfa
Oysa SSD diskler ise sadece bir veya bir kaç devre kartından oluşur. Yandaki yüzeyde de gördüğünüz gibi standart bir devre kartı
üzerinde 6 adet depolama birimi konumlandırılmıştır. Bu birimler, fotoğraftaki diskin kapasitesinin 6 parçadan oluştuğunu gösterir.
SSD disklerin ortaya çıkışı aslında USB bellekler ile başlamıştır.
Son olarak SSD disklerin en büyük dezavantajı ise manyetik disklere nazaran belirli bir ömürleri olmasıdır.
Avantajları:
– Hızlı başlangıç.- Hızlı veri erişimi.
– Hareketli parça olmadığı için sessiz çalışma şekli.
– Az enerji tüketimi ve az ısınma.
– Hareketli parçalar olmadığı için daha fazla mekanik dayanıklılık.
– Normal harddiske göre daha az yer kaplama.
– Yazma ve okumada daha az hata.
Veriye Çok Hızlı Erişim:
Plakalı sabit disklerden farklı olarak SSD disklerde bir veriye ulaşmak için disk plakasının o noktaya gelmesini beklemeniz gerekmez, bu sayede disk üzerinde pek çok farklı noktaya dağılmış olan
verilere çok yüksek hızda ulaşabilirsiniz. İşletim sistemleri dahil pek çok uygulama düşük gecikmeli arama ve okuma zamanları sayesinde geleneksel disklerden çok daha hızlı açılır ve
aynı zamanda yükleme zamanları önemli ölçüde kısalır. Ortalama erişim süresi mekanik plakalı disklerde 12-14ms arasında iken bu süre SSD’de 0.1ms’nin bile altındadır.
Veriler Ömür Boyu Saklanabilir:
Tahmini kullanım ömrü (SSD) 2 milyon saattir. Bu tam 230 yıla denk gelmektedir.
Geleneksel sabit diskler en fazla 10 yıla kadar dayanabilirken, SSD’ler sayesinde verilerinizi ömür boyu saklayabilirsiniz.
Yüksek Güvenilirlik:
Özellikle SSD diskler mekanik hiçbir parça içermediğinden sarsıntı ve çarpmalara karşı çok daha dayanıklıdır.
1500G’lik şoka dayanım kapasitesi olan SSD ürünleri sağlam koruması sayesinde ısı ve nem gibi dış etkenlere karşı da yüksek ölçüde dayanıklıdır.
Bellek – Sessizlik, Hafiflik ve Düşük Güç Tüketimi:
Mekanik parça içermediğinden sıfır ses ile çalışırlar, üstelik geleneksel disklerden daha hafiftirler ve daha düşük oranda güç harcarlar.
Dezavantajları:
– Pahalılar.
– Normal harddisklere göre kapasiteleri az.
Bellek SSD HDD Disk Şanlıurfa
SSD’ye terfi etmek için 10 neden!
1. Sabit diskler mekanik bileşenler içerir. SSD’ler ise hareket eden bir parça içermez.
Sabit disklerde boyut azaldıkça hassaslık artar ve her koşulda daha sağlamdır.
2. Dikey kayıt teknolojisinin günden güne geliştirilmesiyle sürekli olarak daha yüksek kapasitelerle kullanıcıların karşısına geliyor.
3. Mekanik bileşenlere sahip olduğundan daha önce de bahsetmiştik.
4. Masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen 3.5 inçlik sabit diskler bugün 700 gram ağırlığa ulaşabilmekte.
Aynı boyutlardaki bir SSD, benzer kapasiteler sunmasına karşın neredeyse üçte bir ağırlığa sahiptir.
5. Uyuma sırasında oldukça düşük enerji tüketirler. Söz konusu değerler bir SSD’nin tam verimle kullanılırken ihtiyaç duyduğu enerjiyle birbirine yakındır.
6. Sabit disklerin motorları diske enerji gelmesiyle birlikte gürültü üretmeye başlar. Tabii gürültünün asıl kaynağı sadece motor değildir.
Halk arasında “tıkır tıkır” olarak adlandırılan mekanik sabit disk seslerine SSD’lerde rastlanmaz.
7. Hatta SSD’ler sabit disklere oranla kat kat daha performanslıdır. Günümüzde standart bir masaüstü bilgisayar diski saniyede 90 MB,
dizüstü bilgisayar diski ise 50 MB okuma seviyesine ulaşabilmektedir. Standart bir SSD’de ise okuma hızı saniyede 200 MB seviyesindedir.
8. Üretici firmalar sabit disklerine genelde 2 ile 5 yıl arasında değişen garanti sağlarlar. Bazı SSD’lerde bu süre “ömür boyu”dur.
Nedeniyse firmaların SSD teknolojisine olan güveninden kaynaklanıyor. Sisteminizde elektriksel bir aksaklık olmadığı sürece SSD’lerin bozulması mümkün değildir.
Sabit disklerse elektriğe ve çalışırken sarsılmaya karşı oldukça hassaslardır.
9. Dizüstü ve masaüstü bilgisayarlarda IDE arabirimi artık çağdışı kaldı. Her iki platform için de sabit diskler artık SATA olarak üretiliyor.
Kimi modellerde SATA’nın yanı sıra USB 2.0 bağlantısını görebilmek de mümkün oluyor.
10. Boyutlarında istenildiği gibi oynanma yapılabilen SSD’ler dizüstü bilgisayarlarda yer alan Express Card gibi arabirimlere ya da masaüstü bilgisayar ana kartlarındaki
pcI Express yuvalarına uygun tipte üretilebiliyorlar.
SSD HDD Disk Kıyaslaması
Solid-State Disk (SSD) ve Hard Disk Drive (HDD) Diskli bilgisayarlar arasında yapılan karşılaştırmayı daha açıklayıcı şekilde olması için deney sonuçlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz.
Birçok durumda SSD disklerin HDD disklere göre çok avantajlı olması göze çarpıyor.
HDD ve SSD karşılaştırmalarında fiyat önemli bir kriter olduğu gibi farklar sadece fiyat ile sınırlı değildir.
Önemli farklar ise şöyledir;
Pil Ömrü
Üstelik SSD ortalama 2-3 watt tüketim yaparken pil tüketiminde de 30 dakika kazandırır. HDD ise 6-7 watt çeker ve bu nedenle daha fazla pil gücü kullanır.
İşletim Sistemi Önyükleme Süresi
Bu HardDisk modellerinde, hız işletim sistemi yüklemesinde dahi kendisini göstermektedir.
Öyle ki SSD ile ortalama 10-13 saniye bir önyükleme süresi görülürken, HDD modellerinde bu süre 30 ile 40 saniye arasında değişmektedir.
Ses
Solid-State Disk (SSD) içerisinde hareketli bir parça olmadığından dolayı, HardDisk kaynaklı bir ses duyulmaz.
Ancak HDD modellerinde plakaların dönmesi gibi hareketler nedeniyle ses duyulabilir. Aynı şekilde SSD için titreşim de olmayacağı gibi HDD modellerinde titreşim hissedilebilir.
Isı
Aynı zamanda SSD daha düşük güçlerle çalıştığından dolayı ısı konusunda avantajlıdır. Üstelik bir hareket olmadığından dolayı ısınmayı arttıracak bir durum söz konusu değildir.
Başka bir deyişle, daha az ısı daha yüksek performans sunar. Ancak HDD modellerinde plaka hareketleri ile birlikte ısınma meydana gelir.
Bu da uzun süreli kullanımlarda ve eski parçalarda performans sorunlarına yol açabilir.
SSHD NEDİR?
Solid State Hybrid Drive ; Flash bellek ( NAND flash ) ile bildiğimiz mekanik olan sabit diskin birleşimidir.
Mekanik (SATA) denilen sabit diskler içinde manyetik diskler bulunur. Onlar bir motor vasıtasıyla dönerken hem veri yazılır hem de veri okunur.
SSHD Disk, Solid State Hybrid Drive; SSD disklerinin pahalı olması SSHD diskin oluşumunu başlatmıştır.
500 GB bir SSHD‘nin sadece 8 GB bölümü gerçek anlamda SSD’dir.
Bu 8 GB az gibi gelebilir, fakat bu 8 GB alan hızlı BOOT yapma, sık kullanılan programları daha hızı açmakta kullanılır.
(Solid State Hybrid Drive) SSHD, içerisinde 8 GB tampon bellek olan sıradan bir sabit diskten başka bir şey değil aslında.
Normal şartlarda HDD’lerin içerisinde 16~64 MB bir önbellek olur.
Bu bellek geçici veri depolamaya yarar ve aynı zamanda SSHD‘lerde yer alan 8 GB veya bazen 24 GB kapasiteli bölüm ise kalıcı verinin depolandığı bir alandır.
Daha fazla ürün ve bilgi için Şanlıurfa Polsan Güvenlik Sistemleri Ofimize uğrayabilirsiniz..
Uzman ekiplerimiz hertürlü teknik destek ve aynı zamanda teknik servis için 7 gün / 24 saat sizlere hizmet sunmaktadır.